Paul van Kan Natuur en Landschap

<< terug naar nieuwsoverzicht

Startsein beleeftuin bij jubilerende ATV De Pioniers in Utrecht


3 september 2010

Tuinvereniging De Pioniers in Utrecht vierde deze zomer met allerlei festiviteiten haar 75-jarig bestaan. De redactie van het AVVN ging er eind juni op bezoek en had een gesprek met voorzitter Wiljo Tukker en lid en ecoloog Paul van Kan.  De Pioniers is een volgroeid tuinpark met veel heesters en volwassen bomen. Een deel van deze bomen zijn fruitbomen, aangeplant rond 1960 toen De Pioniers van de locatie Ezeldijk, waar sinds 1935 onder de zelfde naam werd getuinierd op een landje bij de boer, verhuisden naar de huidige plek tussen spoor en veemarkthallen. Elke tuin kreeg toen een paar fruitbomen; de bomen langs het pad vormden tezamen een laan. Hier en daar zijn ze nog te bewonderen, deze ruim 50 jaar oude fruitbomen. Ook de grauwe abeel, de grote boom bij het centrale plein voor het verenigingsgebouw stamt uit deze tijd. Paul wijst erop dat het een pioniersboom is: een boom die op een nieuw stuk grond wordt aangeplant als pionier, maar later meestal wijkt voor andere blijvende bomen als eik of beuk. Deze abeel weet echter nog van geen wijken, net als de vereniging zelf. Een tiental jaren geleden leek het dat de volkstuinen moesten plaatsmaken voor nieuwbouw, maar deze plannen zijn gelukkig van de baan en de vereniging is met nieuw elan verdergegaan.

Onder de bezielende leiding van Rob van der Steen en Peter Voortman werd door een groep enthousiaste leden een heemtuin aangelegd en onderhouden.  Aanvankelijk was hier wel wat weerstand tegen – zou het onkruid de tuin niet over gaan nemen? – maar geleidelijk aan  wonnen de ecologische principes terrein:in de boomsingel, waar vogels voedsel en nestgelegenheid vinden, werd een takkenril aangelegd voor beestjes als padden en egels. In samenwerking met de Openbare Basisschool Voordorp werd een schooltuin aangelegd. Hier kwam ook een stapelmuurtje van stammetjes, waartussen van alles kan scharrelen. Metselbijen vinden er een plek om hun eitjes te leggen. Onder in de composthoop van de schooltuin werd onlangs een ringslang ontdekt die er haar eieren had gelegd. Aan de noordkant van het park is een flinke vijver, met langs de rand een natuurlijke beplanting, waar de ijsvogel regelmatig gezien wordt en waar kinderen zich vermaken met waterbeestjes vangen. Bezoekers zijn van harte welkom, getuige de folders met een kaartje van het park en de bezienswaardigheden, die bij de ingang klaarliggen.

Zelfs nu, na 75 jaar, wordt er nog gepionierd: de vereniging volgt geen platgetreden paden maar slaat steeds weer nieuwe wegen in. Op 6 juni werd de aftrap gegeven door wethouder Kreijkamp voor het realiseren van een beleeftuin: een tuin met kruidentuin, vlinderhoek, fruitplukwand, waarnemingbord en vogelkijkkastjes waar tuiniers én omwonenden, jong én oud van kunnen genieten.
“Het is belangrijk als tuinpark open te staan, gebruik te maken van de diversiteit in de wijk en mensen binnen te halen. Je kunt verschillen als een probleem zien, maar ook als een ontwikkelingskans,” zegt voorzitter Wiljo. Het jubileumfeest in juni werd dan ook gevierd samen met de naastgelegen scoutinggroep die 95 jaar bestond en het Hostel (voor opvang van verslaafden) dat zijn 5-jarig jubileum had.

We feliciteren De Pioniers van harte met hun 75-jarig jubileum en wensen hen succes met alle plannen. Op naar de 100 jaar! We hebben er alle vertrouwen in.

(bron: AVVN bewerkt)

 

| ONTWERP: CENTOMANI | DISCLAIMER |