Steeds meer burgers, bedrijven en (natuur)organisaties zetten zich in voor natuur. Burgers toveren braakliggende terreinen om tot stadsparken, verbouwen groenten in een buurtmoestuin of onderhouden zelf natuur. Dit soort initiatieven passen goed in het nieuwe natuurbeleid van staatssecretaris Dijksma die natuur een plek wil geven midden in de samenleving. Het ministerie van Economische Zaken maakte een video-impressie.
De wolf is in aantocht. Het is een kwestie van een paar jaar en de eerste wolven zullen op eigen kracht Nederland bereikt hebben. Opzienbarend en voor sommige mensen verontrustend nieuws. Toch hoeven we niet bang te zijn; zolang we ons niet met deze dieren bemoeien zullen ze ons mijden. Wolven verblijven in dun bevolkte gebieden, waar ze grotendeels van reeën en biggen van wild zwijn leven. Berekend is dat Nederland plaats biedt aan 10, hoogstens 20 roedels. Dat is 50 tot 200 dieren.
Kijk hier voor een compact overzicht, gebaseerd op de lezing van Glenn Lelieveld (KNNV, Utrecht 12 december 2013) en het artikel van J. Winkelman (Zoogdier 2013/4).
De intensieve melkveehouderij heeft ervoor gezorgd dat de bloemrijke weides steeds zeldzamer geworden zijn. Daardoor is sinds 1960 meer dan 60 procent van de weidevogels verdwenen en dreigen ze uit te sterven in Nederland. Vogelbescherming is daarom op 13 juni 2013 een campagne gestart om weidevogels hun broedgebied weer terug te geven. Terug naar 200.000 hectare bloemrijke weide in 2020. Dat is een vijfde van het grasland, genoeg om het tij te keren en ruim voldoende voor alle kaas en melk die we samen eten. De middelen? Aangepast beheer in ruil voor minder pacht of een paar cent meer per liter melk. Vogelbescherming vult dit aan met weidevogelboerderijen verspreid door Nederland. Lees meer in een overzicht van de situatie van weidevogels.
Doe mee en onderteken de petitie op www.redderijkeweide.nl
| ONTWERP: CENTOMANI | DISCLAIMER |