Paul van Kan Natuur en Landschap

Archief van maart, 2013

Mooi Nederland als opmaat voor natuurwet

maandag 25 maart 2013

PvdA, D66 en GroenLinks overhandigden op 25 maart hun voorstellen voor een nieuwe natuurwet aan staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA, Economische Zaken) in de vorm van de initiatiefnota ‘Mooi Nederland’. Dijksma komt later dit jaar met haar ‘eigen’ natuurwet.
De kern van het plan houdt in dat de ‘lappendeken’ van verschillende soorten gebieden verdwijnt en plaats maakt voor twee categorieën: de  ‘Top Natuur’ en ‘Mooi Nederland’. De eerste groep bevat de meest waardevolle natuurgebieden van Nederland, zoals de Wadden, de Biesbosch en de Veluwe. Daar geldt strenge natuurbescherming. In de andere categorie vallen vele gebieden die bijzonder zijn voor dit land, vanwege de schoonheid, de historische waarde of de rijkdom aan plant en dier. Voorbeelden zijn het Groene Hart, Kinderdijk en het Limburgse Heuvellandschap. Hier is de bescherming minder strikt en zijn er meer mogelijkheden voor recreatie en economie. Alle beschermde gebieden moeten samen een robuust geheel vormen met de naam ‘Natuurnetwerk Nederland’. Jagen zou alleen nog mogen in het kader van schadebestrijding of natuurbescherming.

Haal meer natuur in je tuin

zaterdag 2 maart 2013

Met het jaarthema van 2013  ‘Haal meer natuur in je tuin’ lanceert de KNNV een vierjarige campagne om mensen meer te betrekken bij de natuur en de verenging.  Na ‘Haal meer natuur in je tuin’  volgen natuur in de stad, de natuur in de eigen gemeente en tenslotte de grote natuurgebieden en de verbindingen daartussen (Ecologische Hoofdstructuur).  De KNNV wil mensen enthousiast maken voor natuur en hen betrekken bij buitenactiviteiten zoals cursussen en inventarisaties. Door bij het kleine te beginnen, het kevertje dat je in de achtertuin ziet en waarvan je van alles zou willen weten, is je nieuwsgierigheid gewekt. Deze gedachtegang sluit mooi aan op Heimans en Thijsse, die in het begin van de vorige eeuw veel mensen wisten warm te krijgen voor natuur.