Paul van Kan Natuur en Landschap

<< terug naar nieuwsoverzicht

Noord-Holland rolt de ‘Groene Loper’ uit


2 april 2009

Gedeputeerde Jaap Bond heeft op 1 april de ‘Innovatieprijs Waterrijk Cultuurlandschap’ uitgereikt. Winnaar is het project ‘de Groene Loper’ van Dipl. Ing. Birgit Schmähling en drs. Paul van Kan.
Een wandelroute die via ommetjes het landschap vanuit de stad toegankelijk maakt en deze op een vernieuwende manier verbindt. Met het winnen van de prijsvraag, ontvangen de winnaars  €10.000,-  om het project uit te voeren.
Een jury van deskundigen heeft uit 20 inzendingen een keuze gemaakt. De inzending ‘GPS vaarroutes door de Zaanstreek’ kreeg de tweede prijs en ontving een bedrag van €5.000,- en de derde prijs ‘de Leeghwater-game’ ontving een bedrag van €2.500,-. Het prijzengeld is bedoeld voor besteding aan het project.

De Groene Loper
De jury verkoos het project ‘De Groene Loper’ tot winnaar. Wandelaars kunnen hierbij zelf een wandeling samenstellen op internet. Ook kunnen zij aangeven welke onderwerpen zij interessant vinden, bijvoorbeeld vogels of de Stelling van Amsterdam. Aan de route zijn (educatieve) voorzieningen gekoppeld, zoals een ‘beleefboerderij’. De wandelaars krijgen te zien en te horen hoe Noord-Hollanders een eeuwenlange relatie met het water hebben opgebouwd. De jury verkoos dit project omdat het op diverse plekken uitgevoerd kan worden en het de gebieden toegankelijk maakt voor inwoners en bezoekers. Daarnaast kunnen de wandelaars een op maat gemaakte wandelroute samenstellen.

Waterrijk Cultuurlandschap
Het water heeft de ontwikkeling van Noord-Holland bepaald. De provincie wordt aan drie zijden omgeven door water: de Noordzee, het IJsselmeer en de Waddenzee. Daarnaast kenmerken grachten, rivieren, meren, dijken, plassen en kanaaltjes het waterrijke karakter van Noord-Holland. In de loop der eeuwen hebben we steeds meer het water naar onze hand willen zetten. Ook gebieden die wij nu als ‘natuur’ beleven zijn het resultaat van ontginnen, omdijken, aandijken, droogmaken en inpolderen. Het landschap vertelt ons dus veel over Noord-Holland en zijn omgang met het water. De provincie Noord-Holland werkt aan het verder uitbreiden en verbeteren van de daadwerkelijke toegankelijkheid en beleefbaar maken van het waterrijke cultuurlandschap. Het speciale karakter van een gebied biedt kansen voor diverse partijen en daarom heeft de provincie de ‘innovatieprijs’ in het leven geroepen. De prijs is dit jaar voor het eerst uitgereikt.

(bron: provincie Noord-Holland)

 

| ONTWERP: CENTOMANI | DISCLAIMER |