Paul van Kan Natuur en Landschap

<< terug naar nieuwsoverzicht

Waddenwerkweekend: lustrum


23 september 2012

Na 5 jaar inmiddels een begrip:  het WaddenWerkWeekend van de Waddenvereniging. Eind september staat er al jaren een streep in mijn agenda. Ook dit jaar was ik, samen met 220 andere vrijwilligers,  op Terschelling om het strand en de Waddendijk vrij van afval te maken. 
Bioloog Jan Andries van Franeker vertelde in zijn presentatie tijdens het weekend over de grote hoeveelheden plastic  in Tijdens het ‘live’ onderzoek dat hij uitvoerde naar de inhoud van vogelmagen was dat duidelijk te zien. de magen van jonge stormvogeltjes,  waardoor ze geen hongergevoel meer hebben en van uitputting sterven.  Vogels maken geen onderscheid bij het foerageren boven zee tussen plastic en echt voedsel.  Schokkend waren ook de beelden van plastic soep; concentraties van steeds kleiner wordende plastic deeltjes in de zeeën en oceanen.  Vooral de Middellandse Zee is hiervoor gevoelig, omdat deze vrijwel afgesloten is.  Resten van visnetten zijn een gevaar voor vooral duikende dieren zoals Jan-van-Genten.
In totaal werd 18 kuub afval en ruim 30 kilo glas ingezameld.  Niet alleen een lelijk gezicht, maar ook dodelijk voor vogels en zeezoogdieren. Net als vorig jaar vonden we weer een schrikbarende hoeveelheid onafbreekbare nylon ballonnenlintjes: ca. 3500 stuks. Bij grote feesten, openingen en evenementen zijn ballonoplatingen nog steeds erg populair. De Waddenvereniging wil dat in overleg met gemeenten veranderen. Er zijn goede alternatieven.

 

| ONTWERP: CENTOMANI | DISCLAIMER |