Paul van Kan Natuur en Landschap

<< terug naar nieuwsoverzicht

stadslandbouw op de kaart


21 juni 2012

Op deze netwerkbijeenkomst kwamen vanuit zeer uiteenlopende achtergrond mensen uit Utrecht bij elkaar: stedenbouwkundigen, architecten, mensen uit de permacultuur en volkstuinen, biologische winkels, woningbouwcoöperaties, enzovoorts. Dat gebeurde in De Moestuin; een biologische tuin met zorg voor de natuur, maar vooral ook voor mensen. Tijdens dit event werd gebrainstormd over verschillende thema’s rond stadslandbouw in Utrecht, zoals netweken, financieren en openbare ruimte. Ook was er volop ruimte om elkaar te voeden in kennis en praktijkervaring.

In een compacte stad als Utrecht is ruimte vaak de beperkende factor. Toch blijken er mogelijkheden, bijvoorbeeld op tijdelijk leegkomende terreinen van woningbouwcoöperaties of op daken. Op een stadslandbouwkaart konden deelnemers potentiële locaties plaatsen. Knelpunten zijn vervuilde grond, vandalisme en verantwoordelijkheid. Tijdens het event zijn hiervoor praktische oplossingen aangedragen. Inspiratie en praktische kennis voor stadlandbouw kan gevonden worden bij de 12 bestaande volkstuinenparken in Utrecht. De rol van kinderen is essentieel; door hen kennis te laten maken met voedselproductie krijg je vanzelf ook de ouders  mee. Stadslandbouw is daarom vooral een sociaal en educatief gebeuren.  De werkelijke meerwaarde van voedselproductie is vooralsnog beperkt.

Naast de aanwezigheid van wethouder Mirjam de Rijk (o.a. met duurzaamheid) was de bijdrage van mensen uit Detroit bijzonder. Deze stad was ooit de vijfde stad van de USA, maar is na 1960, toen de auto-industrie instortte,  teruggevallen tot een uitgestrekt dorp met nog maar een derde van de bevolking. Het enorme aanbod aan lege terreinen en gebouwen wordt benut voor de teelt van groenten en fruit en het houden van (klein)vee. Zo ontstaat een gemeenschap van stadsboeren en kunstenaars die zichzelf staande weet te houden in een bar economisch klimaat. Weer zijn de VS als ware pioniers een voorbeeld voor Europa. Aansluitend werden in het kader van de Dag van de Architectuur  films vertoond over stadslandbouw in o.a. Detroit:  Wild City en Garden Stories.

 

| ONTWERP: CENTOMANI | DISCLAIMER |